ZAHA için 2020 Yılı Hareketli Geçecek

ZAHA için 2020 Yılı Hareketli Geçecek

FNSS tarafından Türk Deniz Kuvvetleri için geliştirilen Zırhlı Amfibi Hücum Aracı’nın (ZAHA) kalifikasyon testlerine 2020 yılı içinde başlanacak.

ZAHA, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığının amfibi zırhlı araç ihtiyacını karşılamak için, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından tedarik faaliyetleri yürütülen Zırhlı Amfibi Hücum Araçları (ZAHA) projesi kapsamında geliştiriliyor. FNSS, 23 adedi Personel Taşıyıcı, 2 adedi Komuta Kontrol Aracı ve 2 adedi de Kurtarma Aracı olmak üzere, toplam 27 adet araç teslim edecek.

Zırhlı amfibi hücum araçları, amfibi harekâtta; hem birliklerin kıyıya güvenli bir şekilde çıkartılmasını sağlıyor hem de karaya çıktıktan sonra, bir zırhlı personel taşıyıcı olarak görev yapıyor. Bu araçlar, harekâtın amfibi hücum safhasında, havuzlu çıkarma gemilerinden denize iniyor ve yüksek süratle gemi-kıyı intikalini yaparak birliklerin, koruma altında, en kısa zamanda karaya çıkmasını sağlıyor.

Karada ise diğer zırhlı araçlarla yan yana görev icra edebiliyor. Zırhlı amfibi hücum araçlarının görev tanımlarının gereğince, çift doğalı araçlar olarak, hem denizde hem de karada üstün performans göstermeleri gerekiyor. Dünyada çok az sayıda ülke, bu tür araçları envanterinde bulunduruyor. NATO ve müttefiklerinde ise bu sınıftaki araçları üreten, FNSS dışında tek bir firma bulunuyor.

Suda direnci azaltmaya yönelik gövde tasarımı ve güçlü su jetleri ZAHA’ya, denizde 7 knot karada ise 70 km/s azami sürat ile yüksek bir hareket kabiliyeti kazandırıyor. %60 dik eğim tırmanabilen, %40 yan eğimde tutunabilen ZAHA, 90 cm dik engelleri ve 2 m hendekleri de kolaylıkla geçebiliyor. ZAHA, 12.7 mm MT ve 40 mm Otomatik Bomba Atar barındıran uzaktan komutalı kulesi ile yüksek ateş gücüne sahip.

Kaynak: defenceandtechnology.com
  • Defence and Technology, içinde bulunduğumuz bilişim çağında savunma sanayii alanındaki çalışmalara anında, hızlı ve doğru bir şekilde ulaşmanızı sağlayan en aktif dijital platformdur.

Bunları da okuyabilirsin